"Dit is Voorsprong in Talent"
Voorsprong in Talent is in 2018 opgezet door Kirsten en Martin Timmer.
"Vanuit onze gezinssituatie, waar hoogbegaafdheid een belangrijke plaats inneemt, zijn wij de uitdaging aangegaan om Voorsprong in Talent op te zetten. Onze kinderen zijn de drijfveer om via Voorsprong in Talent zoveel mogelijk hoogbegaafde kinderen te kunnen helpen, zodat zij hun toekomst in vreugde en geluk, met inzet van hun eigen unieke talenten, kunnen betreden."
| Martin Timmer heeft zich, na zijn doctoraalstudie Duitse taal en Letteren / Taalonderwijskunde, gespecialiseerd in het begeleiden van hoogbegaafde jongeren. Martin is naast zijn werkzaamheden bij Voorsprong in Talent sinds 1998 werkzaam in het voortgezet onderwijs. Bij verschillende scholen is hij actief geweest als docent en specialist/coördinator hoogbegaafdheid. Daarnaast heeft Martin de afgelopen 2 jaar bij een Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs in Gelderland gewerkt, waar hij mede-verantwoordelijk was voor de opzet en uitvoering van een tussenschoolse voorziening voor (hoog)begaafde jongeren. Op dit moment is hij docent en specialist hoogbegaafdheid op een middelbare school in Harderwijk. Ook is Martin verbonden als voorzitter aan het ECHA Netwerk Nederland, de landelijke vereniging voor ECHA specialisten in hoogbegaafdheid. Dit is een vrijwilligersfunctie, die hij met veel plezier invulling geef. Middels halfjaarlijkse bijscholing en tweemaandelijkse thema- intervisiebijeenkomsten bij o.a. het ECHA Netwerk houdt Martin zijn kennis en vaardigheden rondom de laatste onderzoeken en trends bij hoogbegaafdheid up-to-date. Martin biedt bij meerdere onderzoeken naar hoogbegaafdheid hulp en ondersteuning en is daarvoor te allen tijde te benaderen. |
Kirsten Timmer is na de HAVO en via een omweg in het onderwijs belandt. Kirsten heeft na het volgen van een particuliere opleiding meerdere jaren op uitzendbasis als (directie)secretaresse en managementassistente voor verschillende grote bedrijven gewerkt. Uiteindelijk heeft zij de keuze gemaakt om via een baan als onderwijsassistente bij een MBO het onderwijs in te gaan en heeft zij zich als autodidact veel theorie met betrekking tot onderwijs in het algemeen en specifiek over hoogbegaafdheid eigen gemaakt. In 2017 heeft zij, in de avonduren, de PABO en kort daarna een opleiding tot coach hoogbegaafdheid afgerond. In het voorjaar van 2025 zal zij haar Master Educational Needs met als specialisatie gedragsspecialist afronden. Kirsten werkt sinds 2019 (na korte tijd als invaller te hebben gewerkt) als groep 3 juf bij een basisschool in Leusden, waar zij ook als specialist hoogbegaafdheid voor 2 scholen de plusklassen groep 1 tot en met 8 heeft opgezet en invulling geeft. Daarnaast coacht zij leerkrachten in het zoveel mogelijk passend onderwijs op leerlingniveau bieden aan deze groep leerlingen binnen de eigen klas. Kirsten heeft in de loop der jaren veel kennis opgedaan over thematisch onderwijs aan hoogbegaafden en heeft een zeer uitgebreid netwerk als het gaat om specialisten hoogbegaafdheid. Zij doet jaarlijks mee aan verschillende bijscholingstrajecten op het gebied van o.a. hoogbegaafdheid, autisme en ADHD. Kirsten biedt haar kennis over hoogbegaafdheid en inclusief onderwijs voor hoogbegaafden met name aan middels presentaties en workshops op scholen die kennis willen opdoen over hoogbegaafdheid in de klas. |
Puzzled
Het logo van Voorsprong in Talent is gebaseerd op het drie ringen model van Renzulli. Dit model rekende af met de opvatting dat hoogbegaafdheid enkel over de intellectuele capaciteiten van de mens gaat en dat hoogbegaafdheid is aangeboren. Met andere woorden: je hebt het of je hebt het niet.
Het model van Renzulli, dat later is aangevuld door Mönks, is een prestatiemodel dat is gebaseerd op wat iemand laat zien. Het geeft ook aan dat omgevingsfactoren, zoals opvoeding, school en vrienden, van invloed kunnen zijn op de mate en manier waarop hoogbegaafdheid tot uiting komt.
Het logo van Voorsprong in Talent laat, qua kleurstelling, geen drie complete ringen zien. Het stimuleert je om na te denken over welke van de drie factoren (motivatie, creatief denkvermogen, intellectuele capaciteit) in hogere mate bij jou ontwikkeld zijn en welke factoren je wellicht nog verder kunt versterken.
Daarnaast geven de puzzelstukjes aan dat als je een goede balans kunt vinden tussen deze factoren en de omgevingsfactoren, alle stukjes in elkaar vallen. Hoe meer balans je creëert, hoe prettiger en gelukkiger je je voelt, hoe meer je uit je leven kunt halen.